DMAA

DMAA är den mest uppmärksammade ingrediensen i Jack3d och en rad andra pre-workout kosttillskott. Substansens fulla kemiska namn är Methylhexanamine. Den går även under benämningen 1,3-dimethylamylamine.

DMAA
Methylhexanamine (DMAA) - C7H17N

DMAA är en komponent i oljan från blomman Pelargonium graveolens, vilken är godkänd som ingrediens i mat. DMAA utgör cirka 0.66-1% av oljan i Pelargonium graveolens. Blomman går även under benämningen rose geranium och dess olja kallas därför ofta för geraniumolja. Destillat och oljor av geranium används bland annat i tårtor, sylt, glass och sallader. Och som kosttillskott naturligtvis, såsom i Jack3d, och då i form av den rena komponenten DMAA.

Det ursprungliga patentet för DMAA togs 1944 och 1971 kom dess första varumärke Forthane. Det avsedda användningsområdet var i sprayform som potentiell motverkare av nästäppa då DMAA drar ihop blodkärlen. Detta varumärke har dock upphört sedan många år tillbaka. År 1994 så klassificerades DMAA som ett kostillskott i USA. År 2006, efter att efedrin bannats som kostillskott, så återintroducerade Proviant Technologies – ett företag ägt av den notoriske kemisten Patrick Arnold – DMAA på kosttillskottsmarknaden under det varumärkeskyddade namnet Geranamine.

DMAA är strukturellt väldigt likt amfetamin men den har mildare verkan. Det är alltså frågan om ett uppåttjack. DMAA är exempelvis populärt som partypiller. Dess säkerhetsprofil är väldigt lik koffein. Den intravenöst administrerade dödliga dosen är 39mg/kg kroppsvikt för möss. Detta värde går inte att översätta direkt till människor då organismens area har betydande effekt och elimineringsfarten inte är linjärt propertionell mellan olika organismer. Efter standardiserad omräkning så motsvarar det ungefär 3mg/kg kroppsvikt för människor vid intravenös administrering. Vid oral administrering är giftighetsgraden betydligt lägre. För exempelvis koffein så är den intravenösa dödliga dosen cirka 57mg/kg medan den dödliga orala dosen är 150-200mg/kg, alltså cirka 4 gånger högre. Liknande förhållanden råder antagligen för Methylhexanamine. En typisk oral dos av DMAA är 0.5mg per kg för människor. En dödlig oral dos ligger förmodligen kring 10-20mg/kg men detta värde är taget ur luften. DMAA är tyvärr inte särskilt väl studerat i dagsläget men förhoppningvis kommer det fler studier med tiden.

DMAA dopingklassades av World Anti-Doping Agency år 2010 i så måtto att det är förbjudet vid tävling men godkänt vid träning. Läs mera om DMAA doping här.

Methylhexanamine (DMAA) klassificerades som en hälsofarlig vara den 4:e september 2012 av den svenska regeringen och är därmed olaglig att sälja, överlåta och inneha inom Sverige. DMAA är för närvarande olagligt i följande länder:

Australien
Danmark
Finland
Frankrike
Irland
Italien
Kanada
Malta
Nya Zeeland
Storbrittanien
Sverige
USA

Läs mera om DMAA här.