USPlabs grundare fällda för konspiration att införa felmärkta livsmedel i mellanstatlig handel

Den 13 mars i år så skickade justitiedepartementet I USA ut ett pressmeddelande där man kunngjorde att 5 individer och 2 företag har erkänt sig skyldiga till konspiration att införa felmärkta livsmedel i mellanstatlig handel. De två företagen är USPlabs och S.K. Laboratories och de fem individerna är Cyril Willson, Matthew Hebert, Jonathan Doyle (president USPlabs), Jacobo Geissler (CEO USPlabs) och  Sitesh Patel (vise president S.K. Laboratories.

Åtalet berör främst produkten OxyElite Pro som återkallades från handeln år 2013 efter att FDA undersökt huruvida produkten orsakade levercancer hos användarna eller ej. Åtalet hävdar specifikt att de åtalade konspirerade att införa kosttillskottsingredienser från Kina, inklusive stimulantian DMAA, medelst falska analyscertifikat och falsk etikett, och sedan ljög om ingrediensernas ursprung. De åtalade informerade återfösäljare att produkten innehöll naturliga växtextrakt när den i själva verket innehöll syntetisk stimulantia tillverkad i Kina. Åtalet hävdar även att de åtalade sålda vissa av deras produkter utan att först ta reda på om de var säkra att använda och att de tjänade hundratals miljoner dollar på försäljningen.

Patel kan få upp emot 6 år i fängelse, Doyle och Geisser upp till 5 år, och Willson och Hebert upp till 3 år. De åtalade individerna och företagen har gått med på att kollektivt punga ut 60 miljoner USD i böter och återbetalningar. 

USPlabs webbplats är inte längre tillgänglig och inga av deras produkter,  lagliga eller ej, kan återfinnas i handeln i dagsläget.