Doping

Är Jack3d lagligt?

Nej. Jack3d är sedan den 4:e september 2012 olaglig att sälja och inneha i Sverige. Detta på grund av ingrediensen DMAA som är klassificerad som hälsofarlig vara. Jack3d är dock fortfarande laglig i ett flertal länder världen över.

Är Jack3d doping?

Jack3d är sedan år 2010 dopingklassat vid tävling men inte vid träning. Ingrediensen som gör Jack3d till doping vid tävling är 1,3-dimethylamylamin (DMAA), även känd som metylhexanamin, dimetylamfetamin, geranium, geraniumolja, geraniumextrakt, geraniumstjälk eller det varumärkesskyddade namnet geranamine. Molekylen är rent kemiskt väldigt lik amfetamin men den har mildare effekt. Se Wadas lista över dopingklassade substanser för mer information. Läs mer om DMAA här.

Vilka bör se upp med Jack 3d?

Svenska återförsäljare och konsumenter samt över världen i stort atleter som tävlar i sporter där man testar efter dopingklassad stimulantia och tjänstemän i säkerhetsyrken där man testar efter stimulantia.

Är det tillåtet även för tävlande att använda Jack3d vid träning?

Ja det är fullt tillåtet. Det är bara vid tävling som Jack3d är doping. Har du en tävling ett par månader framåt i tiden så kan du använda Jack3d med gott samvete ända fram tills nån vecka innan tävlingen går av stapeln.

Stämmer det att man kan bli avstängd från gymmet om man använder Jack3d?

Vissa gym såsom Friskis & Svettis har helt egna regler angående vilka kosttillskott som är tillåtna i deras lokaler. Friskis & Svettis har enligt egen utsago nolltolerans mot alla kosttillskott som är dopingklassade vid tävling, inklusive dem som ej är dopingklassade vid träning. Majoriteten av gym har dock inte någon regel mot Jack3d vid vanlig träning. Det enklaste är att du frågar ditt gym om vilka regler som gäller där. Det är till syvende och sist upp till dig som tränande att välja ett gym där man inte har fåniga regler.

Hur länge stannar 1,3 dimetythylamylamin (DMAA) i kroppen?

Dimetylamylamin har i en studie visat sig vara spårbart i upp till 120 timmar efter användning 1. Ta dock inte detta som någon garanti för att ett dopingtest skulle ge noll utslag efter 5 dagars avslutat bruk av Jack3d. Ju större dos och ju längre period du använt DMAA, desto längre spårningstid. Minst en vit vecka är rekommenderat. Helst 2 för att vara absolut säker.

Hur går ett dopingtest till?

Vanligen tar man bara ett enkelt urinprov. I synnerhet när man testar efter DMAA som finns i Jack3d. Du får en liten glasbehållare att kissa i på närmaste toalett helt enkelt. Det är billigast, snabbast och enklast. Blodprov tas bara under speciella omständigheter såsom vid misstanke om steroidbruk.

Referenser

1. Laurent Perrenouda, Martial Saugya and Christophe Saudan. Detection in urine of 4-methyl-2-hexaneamine, a doping agent. Journal of Chromatography B Volume 877, Issue 29, 1 November 2009, Pages 3767-3770