Kontroversiellt lagförslag i delstaten New York

Ett nytt lagförslag för delstaten New York gällande kosttillskott har väckt ramaskri i USA. Lagförslaget innefattar kosttillskott som syfter till att höja prestationen och/eller ämnesomsättningen med undantag för tillskott i flytande form och dem som innehåller koffein.

Lagförslaget innebär att kosttillskotten bara får säljas till personer som är 18 år eller äldre samt att de måste säljas tillsammans med ett informationsblad där alla risker och kända samverkningar med läkemedel finns uppstaplade. Just DMAA och Jack3d bannlyses i lagförslaget.


Anledningen till att detta upprör är för att det är ett förslag på delstatsnivå vilket är i konflikt med de federala lagar som redan finns och den landsomfattande kontrollen som FDA har. Om fler delstater börjar ha egna lagar kring kosttillskott så tappar FDA och staten en stor del av sin kontroll över marknaden. Det påminner litegrann om när Stockholms kommun förbjöd ett 40-tal kosttillskott i maj månad 2012. Om fler delstater hoppar på så skulle DMAA och Jack3d teoretiskt kunna vara lagligt i vissa delstater men olagligt i andra.